Smullen van de Provence!

2010 1 high res Large

Een zéér culinaire wijnreis met Onno Kleyn, wijn- en culinair schrijver


Elke Volkskrantlezer kent Onno Kleyn van zijn recepten in de Volkskeuken, zijn wijnbeschrijvingen en culinaire reportages. Hij heeft de Academie voor Culinair en Wijnschrijven opgericht waar hij les geeft aan professionals. Pas geleden is zijn 'Standaardwerkvoor elke foodie' De Grote Kleyn verschenen, een aanrader.

Van 10-16 september, middenin de oogstperiode, begeleiden Onno en ik deze 'smulreis' in de Provence.

De perfecte plek voor lekkerbekken
facadeStandplaats is een bastide (een statig Provençaals landhuis) met rode luiken, hoog boven het dorp Cadenet, midden tussen wijngaarden, lavendelvelden, olijfbomen en truffières. Het zwembad is groot en mooi beschut gelegen. De plek en de ligging zijn fantastisch. Je hebt een prachtig uitzicht vanaf het schaduwrijke terras onder de platanen, waar het ontbijt geserveerd wordt. De familie Borgarino bezit een wijngaard, olijfbomen en aan het eind van hun land, op een uitstekende rots, staat een borie, een rond hutje uit de tijd van de Waldenzers, gemaakt van gestapelde stenen.
Wij beschikken hier, naast de de ruime slaapkamers die zich in de bastide bevinden, ook over een eigen 'orangerie', een tuinhuis met alles erop en eraan. Hier is ook een volledig ingerichte keukenhoek met goed fornuis. 

Een week in een heerlijk oord
In een uur zit je aan de Middellandse Zee en geniet je van de beroemde Bandol- en Cassiswijnen, verse vis, bouillabaisse of zeeëgels. Aix-en-Provence, wat mij betreft de mooiste stad van Frankrijk, ligt op een half uur rijden. Je zit goed voor zowel Rhônewijnen (Châteauneuf-du-Pape, Gigondas) als Provencewijnen. Ook de heerlijkheden van Camargue (gardianne de taureau), Tricastin (truffels!), Ventoux, het plateau de Vaucluse, de Alpes de Haute Provence en de Drôme zijn binnen handbereik. Lamsvlees, parelhoen, geitenkaasjes, schapenkazen . . 

DSC 2798Allerlei fruit en groenten zijn in deze tijd rijp, denk alleen al aan de druivenoogst! Een heerlijke tijd voor een culinaire reis. In de wijngaarden zie je plukploegen, soms een oogstmachine, karretjes overladen met druiven rijden naar de wijnkelders, alomtegenwoordig is de rijpe geur van gistende most. Bij de wijnbedrijven is er van alles te beleven: kijken in de kuipen met gistende wijnen, proeven van de heel jonge wijn zo van het vat, genieten van de bedrijvigheid.
Het is de tijd van de 'petit melon de Cavaillon' (zo lekker met muscat de Beaumes de Venise!), en vijgen, dadels, pruimen, artisjokken, courgettes, passievruchten, kweeperen, nectarines, hazelnoten, tamme kastanjes, peren, bosbessen, bramen, 'courges, pâtissons en potirons' enz. enz.

Hiervan gaan we smullen. En we gaan veel op terrasjes zitten, buiten zijn, genieten van weelderige natuur en overvloedige velden en gaarden!

Bekijk het programma 

Boekingsvoorwaarden


p1020204   hanneke broekhuizen2   SAM 0544   DSC08930


preview16   DSC02701   DSC02712   Banon 02 sml